Uluslararası pazarlama üretici firmanın ürünlerinin birçok ülkedeki tüketicilere ulaştırılmasıdır. Uluslararası pazarlama aslen ihracat kavramı ile beraber ele alınır. Uluslararası pazarlama üretici firmaların büyümek istemesiyle beraber dünya pazarında yer edinme çabaları sonucunda ihracatı kuvvetlendirici bir basamaktır. Firmanın yapmış olduğu ürün ancak tüketici gözünde bir karşılık bulabilirse tüketici ürünü kabul ederse o zaman firma dünya pazarında kendine yer bulabilir ve ihracatın devamlılığı sağlanabilir. Şirketler büyüme istekleri ile beraber ihracat kararları ile beraber uluslararası pazara girmek isterler. Bunun için öncelikli olarak kendilerine hedef bir pazar belirlemelidirler.
Uluslararası Pazar Belirleme
İhracatın asıl stratejisi olası pazarları belirlemektir. Bunun için uluslararası pazar için gerekli bilgileri toplamak gerekir. Bu aşamada ürünün satışının gerçekleşebilmesi olası olan diğer pazarlar araştırılmalı ve bu pazarlar ile ilgili gerekli bilgiler toplanmalı ve incelenmeli, yapılacak olan işler ayarlanır, yapılması muhtemel hataların önüne geçilmeye çalışılır. Olası müşteriler, sahadaki diğer rakipler, dağıtımın gerçekleşeceği kanallar, piyasanın mevcut ihtiyaçlarının neye yönelik olduğu belirlenir. Pazarlama sürecindeki tüm bu unsurlar birbirleriyle ilişkilidir, bundan dolayı tüm bu etkileri bir bütün olarak değerlendirmek gerekir.
Yapılacak olan bu çalışmalar vakit kaybının önüne geçmeyi yapılacak fuzuli harcamaların önüne geçilmesini sağlar. Firmanın hedefleri doğrultusunda uluslararası pazarlama ağına dahil olabilmek için gerekli tüm çalışmaları yürütmesinin ardından bazı pazarlama eylemleri ve tutundurma taktikleri uygulaması gerekir. Bu taktikler pazarlama karması ile beraber gerçekleşir. Pazarlama karmasının içeriğinde bazı unsurlar vardır bunlara dikkat ederek tutundurma taktikleri uygulanır. Bunlar: tutundurma, dağıtım, fiyat ve üründür.
Uluslararası Pazarlamada Fiyat
Uluslararası pazarlama özelinde öncelikli olarak ürünü tüketicinin kabul etmesi gerekir. Ürün için belirlenen fiyatın maliyeti kapatmasına dikkat edilmelidir. Ürün için belirlenecek maliyet fiyatı ülkeden ülkeye değişmektedir. Bunun en büyük nedenleri üretim, ekonomi ve dağıtım ücretlerinin ülkelerin mevcut sosyo-ekonomik durumlarına göre değişiklik arz etmesidir. Ürünün satışının sürekli hale getirilmesi sağlanarak tutundurma aşaması da sağlıklı bir şekilde tamamlanabilir.
Uluslararası pazarlama ekonomik faktörlerin yanı sıra kültürel faktörler, politik, hukuki ve bürokrasi faktörlerine de ayrıca dikkat etmek ve çalışmalarımızı bu faktörleri de gözeterek sürdürmek zorundayız.