İhracat bir ülkede üretilen malın bir başka ülkeye satılması olayıdır yani kısaca dışsatım olarak da nitelendirmek mümkündür. Pazarlama ise üretilen malın müşteri ile buluşturulması, müşterinin ürüne karşı dikkat çekilmesinin sağlanması ve olabilecek en fazla verimle ürünlerin satılması olayıdır. İhracatta en önemli unsur ürünün satışıdır. Bu satış ise ancak iyi bir pazarlama ile gerçekleşebilmektedir.

İhracat pazarlama firmanın dünya ihracat pazarında kendine yer edinebilmesini, müşteri kitlesini genişletmesini, daha büyük alanlara yayılmasını, dünyanın birçok farklı noktasına ürettiği malları ulaştırabilmesini sağlayan en önemli etkendir. İhracattaki kâr seviyeleri ve ulaştırılan kitlenin büyüklüğü ülke ekonomileri için de oldukça önemli bir faktördür.

İhracat Pazarlamada Müşteri İstekleri

İhracatta ilk dikkat edilen konu müşteri isteğidir. Müşterinin mevcut arz ve taleplerine göre ihracatlar gerçekleştirilmektedir. Pazarlama ise bu konuda devreye girmektedir. Müşterilerin güncel istekleri doğrultusunda ürünün doğru pazarlanması ile ihracat işlemi gerçekleştirilir. Bu süreçte müşteriye ürün kalitesi, üründe beklenilen özellikler, uygun fiyat ile ihracatın gerçekleşmesi sağlanır. Bu pazarda yer edinmeye çalışan firmaların iki alternatifi bulunmaktadır. İlk seçenek ihracattır. Burada gönderilecek olan ürünün gerekli etiket işlemleri yapılır ve dünya pazarına kendine müşteri bulabilmesi beklentisiyle gönderilir. Bu seçenekte herhangi bir yaratıcılık veya çaba yoktur. Bunun sonucu uzun vadede beklenen sonucu vermemekte genel olarak olumsuz sonuçlanmaktadır. Diğer seçenek ise ihracat pazarlama olarak dikkat çekiyor. Bu durumda ise şirketler dünya pazarı inceleyerek mevcut müşterilerin arz ve talepleri doğrultusunda ürün satışını garanti altına almayı amaç edinmektedir.

Pazarlama Hedefi Oluşturmak

İhracat pazarlama özelinde olumlu geri dönüşler almak için kullanılan bazı stratejiler vardır. Bu pazarda kalıcılığı yakalamak için arz ve talepler ışığında istenilen ürünleri uygun bir şekilde uyarlamak, ihracat firmasının ürünün satışını hangi pazarda daha iyi bir şekilde gerçekleştireceğinin belirlendiği bir pazarlama hedefi oluşturmak, markanın konumunu belirlemesi, satışı gerçekleştirilecek ürünün doğru tanıtımı, ürünlere yönelik doğru dağıtım yolları belirlemek ve uygun fiyatlandırma programları ihracatta yapılan iyi bir pazarlamada dikkat edilmesi gereken özelliklerdir.

Sonuç olarak pazarlama ihracatın olmazsa olmazıdır. Pazarlama olmadan gerçekleşecek ihracatın olumlu bir şekilde sonuçlanması mümkün değildir. İhracatta yapılan pazarlama ürünün satışını garanti altına alır.