Firmamız dünya pazarında ihracat sektöründe kendine büyük bir yer edinmiştir. Bu süreç boyunca bazı sorunlarla karşılaştık ve bu sorunların büyük bir çoğunluğu ticarette kullanılan belgelerin öneminin tam olarak kavranılmamasından kaynaklanmaktaydı. Firmamız günden güne gelişmekle beraber eksiklerini de tamamlamış ve dış ticaret evrakları belgeler kontrolü hakkında tam bir donanıma sahip hale gelmiştir.
Dış Ticaret ve Belgeler Kontrolünün Önemi
Dış ticaret evrakları belgeler kontrolü özelinde ihracat sırasında firmamız ve müşterilerim birbirinden farklı ülkelerde bulunmakta ve genellikle ülkeler arasına deniz girmektedir. Bu sebeplerden dolayı ürünün müşteriye ulaşma sürecinde bazı uzamalar meydana gelebilmekte ve ödemelerde sıkıntılar oluşmaktadır. Biz firma olarak müşterilere ürünlerimizi ulaştırmadan önce ödememizi almak istemekteyiz ve müşteri de haliyle ürünü görmeden ödeme işlemi gerçekleştirmek istememektedir. Müşterilerimiz ile aramızda herhangi bir tartışmaya mahal vermemek adına gerekli belgeleri titiz bir şekilde kurallara uygun olarak bir araya getirmekteyiz. Bu süreçte tüm bu belgeler ve bankalar büyük önem taşımaktadır.
Uluslararası Ticarette Kullanılan Belgeler
Dış ticaret evrakları belgeler kontrolü açısından Ticari belgeler birçok alt gruba ayrılmaktadır. Ancak bunların içerisinde en önemlisi faturalardır. Ticari belgeler proforma fatura, ticari fatura, tasdikli ya da konsolosluk faturası, navlun faturası, çeki listesi, spesifikasyon belgesi, koli ambalaj listesi, gözetim belgesi, imalatçının analiz belgesi ve ekspertiz raporundan oluşmaktadır.
Taşıma Belgeleri
Taşıyıcı firmanın üzerine düşen görevleri belirlemektedir. Bu belgeler de kendi içerisinde birçok alt gruba ayrılmaktadır. Ancak genel olarak deniz konşimentosu, havayolu taşıma belgesi, hamule senedi, nakliyeci makbuzu, karayolu taşıma belgesi, karma nakliyat belgesi, FIATA tesellüm belgeleri, posta makbuzu, tır karnesi başlıkları altında oluşmaktadır.
Sigorta Belgeleri; Firmamız veya müşterilerimiz tarafından istenen sigorta acentalarının oluşturmuş olduğu belgelerdir. Ürünler sigortalatılmadığı veya bu işlem geç yapıldığı takdirde ürünlerde oluşabilecek her türlü hasar iki taraf içinde büyük kayıplara yol açabilmektedir. Bu belgeler de sigorta poliçesi, kesin sigorta poliçesi ve diğer bazı sigorta kavramları olarak gruplandırılmaktadır.
Resmi Belgeler; Bu gruptaki belgeler dolaşım belgeleri, menşe şahadetnamesi, sıhhat şahadetnamesi, helal belgesi, radyasyon belgesi, boykot-kara liste sertifikası, uygunluk belgesi olarak birçok alt gruba ayrılmaktadır.
Finansman Belgeleri; Bu belgeler poliçe, bono, teslim emri, antrepo makbuzu, rehin senedi, olarak sınıflandırılır.